SO Tour

Målet med SO Tour är att på ett roligt och enkelt sätt få fler barn att prova på tävlingstennis i en form som är anpassat för dagens tennis, barn och föräldrar.

line divider

SO Tour

För många barn och ungdomar i Sverige är SO Tour den första riktiga tävlingen de medverkar i. Det är ett sätt att stimulera barn i tennisskolor runt om i landet och även få dem att behålla sitt intresse för tennisen. Vi är stolta över att SO Tour är Sveriges största turnering. Intresset bland barn och föräldrar är stort. Under 2019 arrangerades inte mindre än 58 tävlingar i Stockholm och totalt 330 tävlingar runt om i Sverige med ca 9000 barn.

Tävlingarna arrangeras på ett stort antal klubbar under terminerna. Man väljer själv hur många tävlingar i touren man spelar och alla spelare får minst fyra matcher i en tävling. Det finns idag 3 olika klasser inom SO TOUR: Mini, Midi och Maxi. Det är åldern som avgör vilken klass man tävlar i och alla föräldrar till tävlande barn får en utbildning i fair play.

Tävlingen är mycket populär och har växt snabbt. Den startades i Stockholm 1997 och hette först Wilson Touren. År 2007 bytte den namn till IF SO TOUR och kopplades därmed till Stockholm Opens barn- och ungdomssatsning. Tävlingen spelas numera i samtliga Sveriges tennisregioner. 

Matcherna spelas med RS-bollar. Banstorlek, bollar, rack och nät är anpassade efter barnens ålder och alla deltagare får en medalj. Framgångsreceptet i tävlingen är att få alla deltagare att känna sig som vinnare. Stor vikt läggs vid Fair Play. På varje tävling görs en genomgång och alla föräldrar får ett Fair Play-kort med tips och råd om vad de ska tänka på och vad som gäller vid match.

I och med att Play and Stay har implementerats i klubbarna har vi hittat en pedagogisk linje mellan träning (Play and Stay) och tävling (SO TOUR) med dess bollar och banor. Tävlingen är uppskattad av spelare, föräldrar och klubbar. Här får alla inblandade parter en trevlig stund i tennishallen tillsammans med andra spelare och föräldrar, med många matcher samt en gemensam fikapaus.

SO Tourens övergripande mål är att få så många barn som möjligt att prova på att tävla i tennis. Tycker barnen dessutom att det är roligt så har vi lyckats!

Minitennistouren

Minitennistouren (6-9 år) är en mycket bra tävlingsform för de små juniorerna som vill börja prova på hur det känns att tävla i tennis.
Matcherna spelas på minitennisbana. Spelas med mjuk röd RS boll på liten bana. Poängräkning börjar vid 5–5 och spelas först till 15 poäng.

Miditennistouren

Miditennistouren (7-9 år) är ett mellansteg i spelarutvecklingen.
Matcherna spelas på miditennisbana, alltså en bana som är ett par meter kortare och lite smalare är en vanlig bana. Spelas med orange RS boll på medelstor bana. Poängräkning som matchtiebreak, det vill säga först till 10 poäng 

Maxitennistouren

Maxitennistouren (9-11 år) skall ses som en tävlingsform som underlättar steget in i ”vanliga turneringar” och som ger bra matchrutin på kort tid till en billig penning. 
Matcherna spelas på vanlig tennisbana med grön RS boll på helplan. Poängräkning som i Miditennis.

Ambassadör för tävlingen är Robin Söderling. 
Huvudansvarig tävlingsledare för SO Tour i Sverige är Anders Heimklo, Regionschef Tennis Stockholm

SO Tour - kategorier

line divider

SO Tours mål 2021

  • ATP tourens bästa ungdomssatsning
  • Stärka Stockholm Opens partners genom 12 månaders exponering i Sverige
  • Hjälpa Svensk Tennis att utvecklas genom nationellt och regionalt samarbete.
  • ”Tröskeln att börja tävla” ska kännas så låg och naturlig som möjligt så att vi får så många som möjligt att prova på tävlingstennis, börja tycka om att tävla och fortsätta tävla
  • Stimulera och få fram fler barn och juniorer som älskar att tävla.
  • Att synliggöra tennisen på ett positivt sätt i media och bland allmänheten

MER INFO OM SO TOUR