Tre snabba med Robin Söderling

Robin Söderling står lutad mot en vägg

Tre snabba med Robin Söderling.

Hej Robin, 
Som tidigare världsfyra, nuvarande ambassadör för Stockholm Open och Kapten för Sveriges Davis Cup lag är du verkligen en viktig del av Svensk Tennis och vi är väldigt stolta över att du är en del av vårt team! 

Hur är känslan nu som Kapten för Sveriges Davis Cup lag, känner du att du har kommit in bra i rollen?  

Min känsla är väldigt positiv. Det var riktigt skönt så klart att vi slog Chile förra månaden. Eftersom det var min första match som Davis Cup kapten så var jag ganska nervös inför matchen. Men allt funkade väldigt bra. Alla spelare jobbade bra hela veckan, både under träningsdagarna och under matcherna. Det var också en bra stämning i laget. Matchen mot Chile var en viktig match för såväl spelare, tennisförbundet och svensk tennis i helhet. Det känns skönt att vi nu för första gången på många år är tillbaka i högsta divisionen vilket nu sedan ett år tillbaka är ett slutspel som avgörs i Madrid under en vecka där världens 18 bästa lag deltar. Sverige är ett land med så mycket tradition och fantastiska framgångar inom tennisen så jag tycker att vi hör hemma bland de allra bästa nationerna. 

Vilket är ditt absolut bästa Davis Cup minne? och Givetvis - Vilket är ditt absolut bästa Stocholm Open-minne? 

Jag har många bra minnen från Davis cup. Mitt första minne är faktiskt från när Sverige mötte USA i final i Scandinavium i Göteborg 1984. Jag var 10 år gammal och sprang runt och jagade autografer och drömde om att själv få spela Davis cup en dag. Mina roligaste minnen som spelare är bortamatcherna mot Argentina och Vitryssland. Det var så klart riktigt kul att spela på hemmaplan. Men många gånger kände jag att lagsammanhållningen blev ännu bättre under bortamatcherna. 

Mitt bästa Stockholm Open minne är när jag som 19 åring gick till final. Tyvärr förlorade jag finalen med 7-6 i avgörande set. Men hela den upplevelsen var fantastisk. Bara några år tidigare hade jag suttit på läktaren och fantiserat om hur det skulle kännas att Spela en final i Stockholm Open inför fullsatta läktare i Kungl. Tennishallen. 

Om du fick ge ett tips till alla barn och ungdomar där ute som själva skulle vilja spela en turnering som Stockholm Open, eller representera Sverige i Davis Cup en vacker dag, vad skulle det vara? 

Mitt tips är att titta mycket på tennis. Framförallt de bästa spelarna. Man lär sig väldigt mycket av att se hur de agerar under såväl match som träning. En annan viktigt sak är att försöka få in mer spontantennis. 

Varje träningspass behöver inte vara med en tränare på banan. Ibland kan man också bara gå ner och spela match mot en kompis. Det är tyvärr något som blivit mer och mer ovanligt med tiden.