Några snabba frågor med Johanna Larsson

Johanna Larsson spelar tennis

Välkommen ombord Johanna.

Det är med glädje vi kan presentera Johanna Larsson som ny ambassadör för Stockholm Open. Vi träffade henne för några snabba frågor.

Du var tidigare rankad 45 i världen och nummer ett i Sverige, och har dessutom 14 WTA-titlar i dubbel och två i singel i bagaget. En extremt duktig tennisspelare och en väldigt viktig del av Svensk Tennis.  Hur är känslan nu när du lagt tennisracketen på hyllan?
Min första känsla är glädje men också en stor mängd tacksamhet. Jag tänker på vilken resa jag har fått vara med om. Från en spinkig 5-åring som höll i ett racket för första gången i Boden till att spela US Open på Arthur Ashe Stadium, världens största tennisarena. Och allt annat jag fick uppleva däremellan, det är jag sjukt stolt över!  

Vilket skulle du säga är ditt absolut starkaste minne från dina år på touren? 
År 2015 står självklart ut då jag vann både singel och dubbel i Båstad. Det var min första singelvinst på WTA touren. Att få vinna där, lite ”tredje gången gillt” också eftersom jag var i final både 2011 och 2013. Det var enormt häftigt att äntligen stå som segrare och få dela det med familj, vänner, sponsorer och egentligen hela tennis Sverige som följt min resa och hejat på mig i många år. Det var riktigt coolt. 

Härliga minnen, det är verkligen en fantastisk karriär du har bakom dig! Känner du fortfarande att det var rätt beslut att kliva av?
Ja, det gör jag. Jag känner just nu att det är ganska skönt att inte ha några måsten, att träna för att må bra istället för att hela tiden behöva pressa sig till max och känna stress över att prestera. Jag tror dock att en saknad kommer smyga sig in något senare, än så länge har jag inte blivit testad riktigt heller eftersom tennistouren precis som övriga samhället står på paus i och med Corona-pandemin. 

Vad tror du om svensk damtennis framtid? Vilka är det vi kommer att se i toppen?
Jag tror och hoppas vi har många bra år framför oss. Men man får heller inte glömma hur otroligt tuff konkurrensen är runt om i Världen. Jag tror absolut att Rebecca Petersson har många riktigt bra år framför sig på WTA Touren om hon bara får fortsätta hålla sig skadefri. När hon spelar sin bästa tennis, ja då är det jobbigt att stå som motståndare!

Caijsa Henneman var i final i 18års EM förra året och det ska bli spännande att följa hennes utveckling såklart. Vill Mirjam Björklund tillräckligt mycket har hon alla möjligheter att slå sig in på topp 100 också.

Sedan är det många intressanta namn lägre ner i åldrarna, självklart hoppas vi på dem också så kommer det här bli riktigt bra!

Du går nu in i en ny fas i sporten som ambassadör till Stockholm Open, hur kommer det sig?
Jag brinner verkligen för sporten tennis även om det inte betyder att jag svingar racket själv. Så kan jag vara med och bidra till en svensk tävling så vill jag absolut ta chansen och göra det! 

Stockholm Open är i dagsläget en herrturnering, kommer vi få se mer inslag från damtennisen nu när du ansluter teamet?
Jag hoppas och har ambitionen att så kommer bli fallet. Det jag tycker är kul med SPG Event är att de vill bidra till svensk damtennis under en pågående herrtävling. Precis därför blir detta samarbete intressant för mig, då vi alla jobbar mot att utveckla och marknadsföra sporten tennis i helhet. 

Och vem vet, varför inte sikta på att i framtiden bygga för en ny WTA tävling i Stockholm!?  

Vad skulle drömmatchen vara att se live på Centre Courten i Kungl. Tennishallen?
Självklart vore de magiskt med gult och blått i finalen 2020. Jag säger Ymer vs Nadal och om något år säger jag Peterson vs Barty

Det finns många barn och ungdomar runt om i Sverige och världen som drömmer om att en dag själva få spela på WTA-touren och få uppleva allt det du har upplevt, vad är dina bästa tips till dem?

Precis ALLT är möjligt. Träna mycket, tävla mycket och självklart glöm inte att ha lite kul emellanåt också!

Hela teamet bakom Stockholm Open hälsar dig välkommen och ser fram emot att jobba tillsammans!