Anrika Stockholm Open – En artikel av ATP

Björn Borg, McEnroe och Kung Carl XVI Gustaf

Stockholm: Där Tennisens "Kungar" har hittat regelbunden framgång

I samband med den tänkta turneringsveckan förra veckan släppte ATP en artikel om Stockholm Open med 5 intressanta anekdoter om turneringen genom tiderna. Läs sammanfattningen här, eller hela artikeln på ATPs hemsida - länk i slutet av artikeln.

Tillsammans med Nordea Open i Båstad är Stockholm Open ett av två svenska ATP Tour-evenemang. ATP 250-turneringen, som först hölls 1969, skulle ha spelats den här veckan (17-25 oktober) om inte för COVID-19-pandemin. ATPTour.com tittar på fem saker att veta om turneringen.

1) Tennisens Kungar i Stockholm:

Stockholm Open har välkomnat de största stjärnorna i sporten till Kungl. Tennishallen sedan dess inledande utgåva 1969. Sju tidigare världsettor har lyft pokalen vid turneringen, som vunnit ATPs Tournament of the year två gånger, inklusive John McEnroe och Boris Becker.

2) Svensk framgång:

Svenska spelare har haft konstant framgång i Stockholm. Hemmaspelare har vunnit tio upplagor av singeltävlingen och nio versioner av dubbelturneringen. Björn Borg (1980), Mats Wilander (1983), Stefan Edberg (1986-87), Thomas Enqvist (1995-96, '99), Jonas Björkman (1997) och Thomas Johansson (2000, '04) har alla lyft pokalen i den svenska huvudstaden. De senaste hemma-dubbelmästarna var Elias Ymer och Mikael Ymer 2016.

3) Borg & McEnroe mötena:

Björn Borg och John McEnroe träffades bara vid 14 tillfällen under hela sin karriär, men två av dessa matcher hölls i Stockholm. Den första matchen i deras ATP Head2Head-rivalitet var i semifinalen 1978, med McEnroe som vann en 6-3, 6-4 seger.

4) Federers år 2010:

Tio år efter att han gjorde sin turneringsdebut 2000 återvände Roger Federer till Sverige 2010 för att erövra Stockholms-kronan. Schweizaren vann segrar mot Taylor Dent, Stan Wawrinka och framtida tränare Ivan Ljubicic för att nå mästerskapsmatchen. Med en slutlig seger mot Florian Mayer utjämnade Federer Pete Sampras rekord med 64 tour level titlar.

5) Nya stjärnors födelse:

Hedersrollen som vinnare av singelturneringen i Stockholm är full av tidigare legender i spelet, men det har också två av de ljusaste talangerna på ATP Touren. Stefanos Tsitsipas (2018) och Denis Shapovalov (2019) fick båda lyfta sina första ATP Tour-troféer vid evenemanget och har sedan dess knäckt topp 10 i FedEx ATP-rankning för första gången.

Läs hela artikeln här